4 Mayıs 2013 Cumartesi

Bartın

Aheste aheste gidilirse 6-7 saatte varılabilecek ve İstanbul’dan yaklaşık 450 km süren Bartın, Batı Karadeniz’in sahile komşusu olan illerinden. İlin batısında Zonguldak, doğusunda Kastamonu, güneyinde ise Karabük yer alıyor. Bartın, çilek festivali ile meşhur bir ilimiz. İlin nüfusu ortalama 320.000 seviyesinde. İstanbul yönünden TEM otoyolunda devam ederken, Yeniçağa ayrımından çıktığınızda Bolu-Bartın yoluna giriyorsunuz. İlerisi Bartın. Bu yol kısmi olarak yer yer bozuk sayılabilir. Aklınızda bulunsun.


Nisan ayının hafif yağmurlu fakat yumuşak bir havasında gördüğümüz Bartın’ın şehir merkezi oldukça mütevazı. Yollar, iki aracın yan yana geçişini zorlayacak şekilde dar. Lakin Amasra, İnkumu Plajı gibi göze ve yeşil tutkunlarına hitap eden noktalara sahip bir ilin merkezinin böyle olması normal kabul edilebilir. Bu bağlamda il merkezi, ilçelerinin biraz gölgesinde kalıyor gibi. Bartın insanı oldukça samimi ve sıcakkanlı. Şiveyi anlamakta biraz sıkıntı çekebilirsiniz ama bu da diyaloglara ayrı bir lezzet katıyor.


Bizim geceyi geçirdiğimiz yer ise İnkumu. Bartın merkezinden İnkumu’na giden yol güzergahı yeşilliklerle dolu. Sahilinde taş ve ağaçların yan yana yer aldığı İnkumu, Karadeniz sahilinde konumlanmış. Civarda konaklanacak yeter sayıda pansiyon ve otel mevcut.




Batı Karadeniz’in bu küçük ama huzurlu iline yolu düşenler için Amasra’ya gitmemek epey yazık olurdu. Antik dönemdeki ismi Amastris olan ve İnkumu’ndan 30 km, Bartın merkezinden ise yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan Amasra’ya doğru direksiyonu kırıyoruz. Fazlaca turist mevcut. Ağırlıklı Ankara olmak üzere civar illerden pek çok ziyaretçiyi ağırlıyor ilçemiz. Amasra Kalesi’nden ilçeyi izlemek başlı başına bir zevk. Bünyesinde iki katlı, küçük ve mütevazi bir cami barındırıyor.






Amasra hatırası almak isteyenler için epey hacimli bir çarşı mevcut. Mideleri de unutmamak lazım. Amasra’da çok güzel pideler bulabilirsiniz. Bununla birlikte Amasra’ya özgü bir mimarinin geliştirilmesi, turizm ve ilçe estetiği açısından mevcut olumlu izlenimi, daha da iyileştirebilirdi. Ayrıca otopark sorununun mevcudiyetine de dikkat çekmek isterim. Pansiyon ve otel sayısı yeter olmakla birlikte, önceden rezervasyon yapılmasına fayda var.








Haftasonu gezisi için günübirlik dahi olsa gidilip görülmesi gereken bir ildir Bartın. Amasra’yı atlamamak, gezinizin lezzetini arttırır.



Allahaısmarladık.