16 Haziran 2013 Pazar

Hani Birlikte Yaşayacaktık?


Eğer ortada bir oyun varsa, amacına ulaştı. Zira birkaç haftalık süreç dahi, insanları birbirine kırdırmaya, ayırmaya yetti. Bir yanda hükümeti istifaya davet edip güvenlik güçleri ile çatışanlar, diğer yanda "yedirmeyiz" diyerek meydanlara dökülenler, kendi hür iradeleri ile bu filmin başrol oyuncularından biri haline geldiler. Artık kontrol edilemez bir hale gidiyor olaylar.

Olayların nasıl başladığı konusunda her kafadan farklı sesler çıkıyor. Zira herkes olaya kendi ideolojisinden veya tuttuğu partinin penceresinden bakıyor. Aslında olaylarında bir önemi yok şu süreçte. Biz neden ve nasıl bu kadar kolay ayrıştık, irdelenmesi gereken nokta bu. Yaşanan süreçte, arkadaş arkadaşa, eş dosta neredeyse herkes birbiri ile çatışır hale geldi. Bu kadar kolay mıydı ayrışmak? Bir yanda banka reklamlarında, toplumu TV esiri yapan dizilerde oynayıp, bir anda sosyal demokrat bir kimliğe büründüğünü iddia edenler, diğer yanda "Yol ver gidelim, Taksim'i ezelim" diye bağıranlar. Özellikle sosyal medyada neredeyse pek çoğu yalan olan haberlerin paylaşılması (her iki taraftan da), kitle psikolojisinin verdiği güçle, geniş kesimleri provoke etmeye yetti. Tuttuğumuz bir futbol takımının kendi evinde oynadığı bir maçta, onbinlerce taraftardan birisi olarak, hakemin verdiği doğru kararlara dahi gösterdiğimiz o aşırı tepki ile aynı paralelde ilerledi olaylar.

Ve unutulanlar da var tabi. En başında geleni çözüm süreci. Şu anda Güneydoğu Anadolu’nun, terörden yıllarca illallah demiş pek çok ili ve bölgesi, yavaş yavaş huzura kavuşmaya başlarken, bizim kendi topuğumuza kurşun sıkmamız, bir nevi akıl tutulmasıdır. Kimse kendini aklamaya çalışmasın, bu aleve hepimiz kendimizce benzin döktük.

Toplumsal olarak “kolay ayrışıyor olmamız” gerçeği yanında, 90 yıllık demokrasi yolculuğumuzda geldiğimiz nokta bu mudur? Yapılan onca serbest seçim, sahip olduğumuz demokratik haklar, hiç mi bize nasıl hak aranacağını ve demokratik bir ülkede devlet nasıl olmalı, vatandaş nasıl olunmalı göstermedi? O kırılıp dökülen dükkanlar, yağma edilen İstiklal Caddesi, spreylerle yazılan aşağılık küfürler. Ya hükümet? Darbelere, statükoya direnmek ve taviz vermemek ile kendi halkının genç ve heyecanlı bir kesiminden gelen masum bir talebi aynı kefeye koyarak, amansız bir inada kalkışması? Güvenlik güçlerinin, neredeyse stokları boşaltırcasına sıktığı o gazlar, tazyikli sular?

Bu yaşanan süreçte, yine topu dış güçlere atarak vicdanımızı ferahlatmaya çalışıyoruz. Ama nafile. Bu kadar kolay birbirine düşen bir toplum için dış güçlerin çok fazla zahmete gireceğine pek ihtimal veremiyorum. Daha düne kadar rakip takımı desteklediği için, insan canına kastedenler bizler değil miydik? İğneyi de, çuvaldızı da, hepsini kendimize batırmalıyız.


Bir rüyamız vardı hani, adı “birlikte yaşamak”. Hangi noktadayız şu an? Yorumsuz.